Αρχική σελίδα » Σύντομη περιγραφή έργου (ΜΙS: 375908)

Ο σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φυσική εξέλιξη των ποτάμιων Δέλτα, με πιλοτική εφαρμογή το Δέλτα του ποταμού Πηνειού (Θεσσαλίας). Για το λόγο αυτό αφού ληφθεί υπόψη το δελταϊκό γεωπεριβάλλον, τα διάφορα σενάρια της κλιματικής αλλαγής και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις θα αναπτυχθούν νέες μέθοδοι και εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (συμπεριλαμβανομένης και της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης). Οι κύριοι στόχοι είναι:

-          η συστηματική ανάλυση του δελταϊκού περιβάλλοντος του Πηνειού ποταμού, η οποία θα περιλαμβάνει  τις γεωλογικές, γεωμορφολογικές, φυσικές, χημικές, υδρογεωλογικές, παράκτιες ωκεανογραφικές διεργασίες και κοινωνικές - - οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. χρήσεις γης).

-          η ανάπτυξη μιας δυναμικά επεκτεινόμενης γεω-βάσης δεδομένων για τη περιγραφή του δελταϊκού συστήματος, με σκοπό να πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής εκτίμηση της τρωτότητας του δελταϊκού  περιβάλλοντος στα διάφορα σενάρια της κλιματικής αλλαγής.

-          η διαμόρφωση στρατηγικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων των διαφορετικών σεναρίων  της κλιματικής αλλαγής με έμφαση τις υδρογεωλογικές διεργασίες (π.χ. υδατικό ισοζύγιο, χημικό φορτίο επιφανειακών και υπόγειων νερών σε σχέση με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, υφαλμύρινση), υποβάθμιση της δελταϊκής πεδιάδας (π.χ ερημοποίηση, απώλεια χέρσου και πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας).

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ – Φυσικού Αντικειμένου (ΣΕ ΜΗΝΕΣ): 42

Έναρξη  Έρευνας: 1/04/12  Εκτιμώμενη Λήξη Έρευνας: 30/09/2015