Αρχική σελίδα » Δράσεις και Παραδοτέα » Δράσεις

Συνοπτική περιγραφή δράσεων

Δ1: Προγραμματισμός Υλοποίησης

Περιγραφή: Οι κύριοι σκοποί της Δράσης αυτής είναι: α) ο συντονισμός του έργου, β) η εξέλιξη της συνέργιας μεταξύ των ερευνητικών  ομάδων, γ) ο σχεδιασμός/επιτήρηση του πλάνου εργασίας, έτσι ώστε ανεξάρτητες υποενότητες του έργου (όσο αφορά την παραγωγή εργαλείων/δεδομένων) να παραδίδουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δ) η χρονική προετοιμασία και ο ποιοτικός έλεγχος των παραδοτέων, ε) η ενεργοποίηση και χρήση της ιστοσελίδας για θέματα συντονισμού και στ) η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε σχετικά επιστημονικά πεδία.

Δ2: Γεω-περιβαλλοντική βάση δεδομένων και υφιστάμενων πληροφοριών

Περιγραφή: Η δράση αυτή περιλαμβάνει τη συγκέντρωση όλων των υφισταμένων δεδομένων και πληροφοριών που αφορούν το γεω-περιβάλλον του δέλτα του ποταμού Πηνειού. Ειδικότερα στοιχεία θα αναζητηθούν για τη γεωλογική του εξέλιξη κατά το Ολόκαινο, τη λιθοστρωματογραφία του, την επιφανειακή μορφολογία του, την επιφανειακή και υπόγεια υδροφορία του, την παράκτια ωκεανογραφία και ιζηματολογία. Επιπροσθέτως, θα γίνει συλλογή στοιχείων που αφορούν στις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και στα σενάρια περί της κλιματικής αλλαγής. Όλα τα συλλεχθέντα στοιχεία και πληροφορίες θα εισαχθούν σε μια βάση δεδομένων για περαιτέρω επεξεργασία και αλληλοσυσχέτισή τους.

Δ3: Υφιστάμενη κατάσταση του δελταϊκού συστήματος

Περιγραφή: Ο σκοπός της δράσης είναι η αποτύπωση των γεωλογικών, γεωμορφολογικών, κλιματολογικών και παράκτιων ωκεανογραφικών συνθηκών υπό διερεύνηση παράκτιας περιοχής (π.χ. δελταϊκής πεδιάδας Πηνειού), σε μια λειτουργική, ενοποιημένη και συνεχώς ανανεώσιμη γεω-βάση δεδομένων. Επιπρόσθετα, θα συγκεντρωθούν στοιχεία για τις διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τους επιφανειακούς και υπόγειους υδατικούς πόρους και θα προστεθούν στην προαναφερόμενη βάση δεδομένων. Ο τελικός σκοπός αυτής της Δράσης είναι η εξέλιξη ενός πακέτου λογισμικού που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικούς τύπους δέλτα και να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός εργαλείου διαχείρισης (βλέπε Δ6.4).

Δ4: Γεωφυσική και υδρογεωλογική έρευνα

Περιγραφή: Το υδρογεωλογικό καθεστώς της δελταϊκής πεδιάδας θα διερευνηθεί μέσα από τη συλλογή δεδομένων από γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες θα συνεισφέρουν στο καθορισμό της γεωλογικής/στρωματογραφικής πληροφορίας του υπεδάφους. Τα γεωφυσικά δεδομένα, στη συνέχεια, θα επαληθευτούν με γεωτρητικά στοιχεία πεδίου. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον προσδιορισμό του αδιαπέρατου στρώματος, στο πάχος των υδροφορέων και στο μέτωπο μεταξύ γλυκού και αλμυρού υπόγειου ύδατος.

Δ5: Χημική σύσταση – Υδατική ρύπανση

Περιγραφή: Ο στόχος αυτής της δράσης είναι να μελετήσει την ποιότητα του νερού (καθοριζόμενη από τις χημικές, φυσικές, βιολογικές παραμέτρους του) όλων των επίγειων και παράκτιων υδάτινων μαζών του Δέλτα του Πηνειού, περιλαμβάνοντας το γλυκό νερό του ποταμού, τα μικρότερης επιφανείας υδάτινα σώματα, το υπόγειο νερό και τα παράκτια νερά στις εκβολές του ποταμού. Οι αλληλεπιδράσεις αυτών των υδάτινων όγκων θα μελετηθούν σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διάφορων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Έτσι ο προσδιορισμός όλων αυτών των παραμέτρων (χωρικά και χρονικά) θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της βιο-γεω-χημικής συμπεριφοράς των ρύπων, των κύριων πηγών ρύπανσης και των κύριων διεργασιών που επηρεάζουν την τοξικότητα και τη βιοδιαθεσιμότητα των ανθρωπογενών ρυπαντών. Ακολούθως, θα εκτιμηθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δέλτα και η ικανότητα του συστήματος να προσαρμοστεί και να ανακάμψει σε σχέση με τις διάφορες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δ6: Υδατικό ισοζύγιο της δελταϊκής πεδιάδας

Περιγραφή: Ο σκοπός αυτής της Δράσης είναι να αναγνωρίσει τις παραμέτρους που επηρεάζουν το υδατικό ισοζύγιο της παράκτιας δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού ποταμού. Θεωρείται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ποσοτικές μετρήσεις για την αειφόρο διαχείριση της περιοχής σε σχέση με τις χρήσεις γης.

Δ7:   Εκτιμήσεις και προτάσεις διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Περιγραφή: Η ανάπτυξη των κατάλληλων προτάσεων διαχείρισης των δέλτα έχει μεγάλη σημασία καθώς κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να βελτιωθεί η «αντοχή» (resilience) αυτού του είδους των συστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. (π.χ. θερμοκρασία αέρα και βροχόπτωση, ανεμολογικό καθεστώς, άνοδος της στάθμης της θάλασσας). Η ανάπτυξη αυτών των προτάσεων θα βασιστεί στα αποτελέσματα που προέρχονται από τις προηγούμενες Δράσεις και τις υπό-ενότητες τους. Οι συνέπειες των διάφορων σεναρίων της κλιματικής αλλαγής θα εκτιμηθούν σε σχέση με το υδατικό ισοζύγιο, την ερημοποίηση και υφαλμύρινση της δελταϊκής πεδιάδας και την απώλεια και την αλλαγή χρήσεων της παράκτιας γης λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Επομένως αυτή η Δράση είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη ενός Εργαλείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Integrated Management Tool, IMT) το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την διαχείριση των σύνθετων σχέσεων που συνδέουν τα φυσικά δελταϊκά περιβάλλοντα, την κλιματική αλλαγή και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Δ8: Αξιοποίηση & Διάχυση των Αποτελεσμάτων

Περιγραφή: Η Δράση αυτή αποσκοπεί στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου στην ευρύτερη  επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό και ειδικά στις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους. Ο σκοπός της Δράσης εξυπηρετείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ερευνητικών ομάδων που μετέχουν, τις δημοσιεύσεις τους σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών Συνεδρίων και την κατασκευή και λειτουργία μιας διαδραστικής ιστοσελίδας, η οποία εκτός των άλλων (βλέπε Δ1) θα δράσει και ως μέσο διάχυσης των αποτελεσμάτων  του έργου.